Bijzondere keus, meneer de reus!

De nieuwsgierigheid werd al geprikkeld van vóór de kerstvakantie.
Een stolp met twee groene bolletjes erin... We tellen af.
Spannend! Wat zal het zijn. Wat zit er in de stolp?
Met het zien van het verhaal werd het al een beetje duidelijker.
De woorden reus, erwt en restaurant kwamen al goed aan bod.
Na de kennismaking, werkte we rond de hoofdpersonages in het verhaal. We begonnen met de wereld van de chef - kok.
We knutselen ons koksmuts en naaien een keukenschort, we maken tiramisu voor 40 man, we maken verse pompoensoep, we stellen onze menukaart op, stempelen onze telefoonnummers om elkaar te bellen als we hulpkoks nodig hadden, maakte desserten uit zoutdeeg,... We knutselen ook een oven, een dampkap en een kookplaat.
Een restaurant werd in de klas ingericht.
De reus: hoe groot is een reus? Hoe groot is de grootste persoon van de wereld? Hoe groot zijn wij? Hoeveel keren passen wij in de reus?... Veel vragen waar we samen naar een oplossing zochten. Er werd vooral veel gemeten.
we meten onszelf, de grootste persoon, de grootste handen en voeten. Kunnen we een toren bouwen zo groot als... ? Wisten jullie dat de megalodon minstens 18 meter lang was? Onze voet past er 107 keren in en wij hebben ongeveer 16 kinderen nodig om even lang te zijn als de megalodon.
Bij de ober leerden we bestellingen opnemen, servetten plooien, tafels dekken, met een dienblad rond wandelen,... We maken ons eigen geld om de gerechten die we bestellen ook te kunnen betalen. Het toppunt van de week: zelf op restaurant gaan! Dat was een unieke ervaring. We stellen onze vragen aan de chef-kok en de ober.
Toen werd het tijd om de voorbereidingen naar de grote opening van ons restaurant te starten.
Van Gaston kregen we veel citroenen. Ideaal om er limonade mee te maken. Ook de reus in het verhaal hou van limonade.
We ontdekken dat citroenen zeer zuur zijn, we persen de citroenen tot sap en we proeven van zelfgemaakt (citroen)limonade. We denken ook na over de menu die we willen geven, we leren recepten lezen. We knutselen ook ons eigen restaurant in een kijkdoos.
Voor de “generale repetitie” van onze restaurant dag, bakken wij pizza.
Hierbij denken we eerst na over welke pizza’s we willen maken, zoeken we op wat we hiervoor nodig hebben, tekenen we een boodschappenlijstje uit,...
Tijdens het bezoekje aan de markt, kopen we alle groentjes. Nadien bakken we pizza’s, veel pizza’s.
Ook in de klas kunnen wij nu pizza’s maken en onze groentjes kopen op de markt.
Toen was het zover. 2 dagen lang hebben we onze chef-koks hard gewerkt. We maakte quiches van erwtjes, appelflappen, Thiakry (een Senegalees dessert), Pide Ekmek (Turks brood), pannenkoekendeeg, fruitsla en niet vergeten de limonade.
26 februari ging ons restaurant open! Welkom 'Bij Ons'. Het was een succes!
Wat een boeiend project was dit alweer.